El projecte

Projecte EcoFonts. Seguiment a llarg termini dels ecosistemes fontinals a Catalunya

Els ecosistemes de les regions mediterrànies es troben entre els més amenaçats pel canvi climàtic a causa de la disminució prevista de la disponibilitat d’aigua i els impactes humans intensius. Les sequeres cada vegada més recurrents a la regió fan que l’estabilitat hídrica de les fonts sigui fonamental pel desenvolupament humà i la conservació de la biodiversitat.

Els ecosistemes fontinals mediterranis son refugis per a una àmplia gamma d’organismes, acollint una elevada biodiversitat d’espècies aquàtiques i terrestres. Aquest fet es deu al mosaic de microhàbitats presents, que facilita les interaccions entre diferents espècies i augmenta la complexitat tròfica de la comunitat. L’alta estabilitat tèrmica i química de les aigües, així com la disponibilitat d’aigua permanent, constitueixen refugi per a una biota única, dotant aquests ecosistemes d’un alt valor per a la conservació. Particularment, les fonts petrificants que formen travertí o tosca, sovint dominades per la molsa Palustriella commutata, són considerades hàbitats d’interès comunitari prioritari (HIC 7140, Cratoneurion commutati; Directiva 97/62/UE).

Els ecosistemes fontinals són també crucials pel seguiment de la qualitat de l’aigua dolça, ja que la seva alta sensibilitat als canvis ambientals permet avaluar l’impacte de l’estrès i la contaminació difusa sobre els aqüífers. Aquests ecosistemes estan greument amenaçats pel canvi global, sobretot cara l’augment de la freqüència i intensitat de les sequeres, l’increment de les temperatures i la contaminació dels aqüífers. A més, l’abandonament de pràctiques tradicionals i la intensificació de l’agricultura suposen una repte afegit cara la seva preservació.

L’objectiu d’aquest projecte a llarg termini és realitzar un seguiment d’ecosistemes fontinals a tot el territori català per a conèixer l’estat en què es troben les fonts a Catalunya i estudiar canvis en la seva biodiversitat i química de l’aigua.

Les accions del projecte preveuen avaluar l’estat de les comunitats de briòfits (molses i hepàtiques), falgueres i altres plantes de les fonts, així com de la fauna associada (macroartròpodes, amfibis), i detectar variacions lligades a canvis ambientals (estacionalitat, sequeres, possible contaminació d’aqüífers, etc.). Aquest projecte inclou també una secció divulgativa per sensibilitzar la ciutadania sobre la importància d’aquests ecosistemes.

EcoFonts compta amb el finançament del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració de la Delegació de la Serralada Litoral Central (ICHN) de la Institució Catalana d’Història Natural i l’Institut d’Estudis Catalans. És un projecte vinculat al Projecte Fonts de la Delegació de la Serralada Litoral Central – Institució Catalana d’Història Natural (DSLC-ICHN) (més informació sobre els incis del projecte i seguiment actual).

Metodologia

EcoFonts realitza un seguiment i avaluació extensiva de fonts arreu de Catalunya, incloent mesures de biodiversitat i de la quantitat i qualitat de l’aigua.

ESTRATÈGIES DE SEGUIMENT

Anualment: Cada any es realitza el seguiment de la biodiversitat i la qualitat de l’aigua en una cinquantena de fonts. A la primavera s’analitzen 32 fonts de seguiment anual (en color X a la Figura X), i a la tardor es visiten una vintena de fonts de seguiment tri-anual, distribuïdes per diverses zones muntanyoses de les quatre províncies de Catalunya (en color X a la Figura X). Per a algunes d’aquestes fonts es disposa de dades prèvies de composició florística i hidrogeoquímica; d’altres fonts requereixen una prospecció inicial.

Mensualment: D’entre les 32 fonts monitoritzades anualment, se’n realitza el seguiment mensual de cabals i química de l’aigua d’11 (en color X a la Figura X). Aquest tipus de seguiment és clau per entendre com els aqüífers i els seus ecosistemes fontinals associats responen a variacions climàtiques com els canvis en els règims de precipitació, de desgel, o a pertorbacions com les sequeres.

AVALUACIÓ DE BIODIVERSITAT

Es realitzen inventaris de biodiversitat a l’àrea molla de la font (aquella en contacte amb l’aigua i a la zona d’esquitx), determinant l’abundància d’espècies de plantes i animals, principalment briòfits (molses i hepàtiques), falgueres, plantes amb llavor, macroinvertebrats i amfibis. Mitjançant quadrats de 50×50 cm s’avalua la cobertura de la vegetació de les fonts (Imatge X), tenint en compte cada espècie present. Paral·lelament es duu a terme una detecció de l’hàbitat Cratoneurion commutati (Imatge X) i s’avalua del seu estat de conservació.

MESURA DE LA QUANTITAT I ANÀLISIS DE LA COMPOSICIÓ QUÍMICA DE L’AIGUA

En cada font es calcula l’àrea molla i el cabal, i es mesuren in situ el pH i la conductivitat elèctrica de l’aigua. També s’obtenen mostres d’aigua que es filtren i es congelen per a posterior determinació de cations (potassi-K+, calci-Ca2+, sodi-Na+, magnesi-Mg2+), anions (nitrat-NO3, sulfat-SO42−, clorur-Cl) i metalls pesants (arsenic-As, crom-Cr, níquel-Ni, cobalt-Co, etc.) al laboratori, utilitzant tècniques com l’HPLC (high-performance liquid chromatography) i l’ICP-OES/MS (inductively coupled plasma optical emission / mass spectrometry).

DIVULGACIÓ I SEGUIMENT EN ESCOLES

EcoFonts participa en activitats divulgatives i col·loquis per fomentar la conscienciació sobre la importància dels ecosistemes fontinals i fer difusió dels resultats del seguiment. També elaborem material didàctic per a les escoles, i estem en contacte amb organitzacions de divulgació ambiental per fer arribar aquesta informació a les escoles mitjançant xerrades i sortides de camp. D’aquesta manera, els alumnes segueixen la metodologia d’EcoFonts per mesurar el cabal i la temperatura de l’aigua, i per fer inventaris de biodiversitat.

Mapa

Mapa del seguiment i avaluació extensiva de fonts arreu de Catalunya